Wednesday, October 19, 2011

'The Giver' by Lois Lowry- Class X : PART VI


Chapter Wise MCQ
Chapters 1 - 2
1. What had frightened Jonas about a year ago?
a)      a thunderstorm
b)      a lion
c)      a jet
d)     a policeman
2. What punishment did someone in the community receive for a major
wrongdoing?
a)      death
b)      community service
c)      jail
d)     released from the community
3. What did the family do after eating the evening meal?
a)      talked about their feelings
b)      watched television
c)      read a book together
d)     helped clean up
4. What problem did Lily tell about?
a)      that she wanted to go on a vacation
b)      a boy who cut in line
c)      that math class was too hard
d)     falling and cutting her knee
5. What concern did Father have?
a)      He had to wait in line to buy gasoline.
b)      One of the newborns was growing fast enough.
c)      He wanted a new job working with the elderly.
d)     He wanted a raise in his salary.
6. What is a family in Jonas's community?
a) two children - one male and one female
b) Parents could have as many children as they had funds to take care of
the children properly.
c) The number of children in a family depended on the jobs the parents had.
7. What was unusual about the number of children of any one age in
Jonas's community?
a) The number of children varied from year to year.
b) There were always more girls than boys.
c) There was always 50 children of each age.
d) There was always more boys than girls.
8. What rule had Father broken?
a) He walked to work instead of riding his bicycle.
b) He didn't go to the December ceremony.
c) He asked for three children.
d) He looked up Gabe's name.
9. Who was the Receiver?
a) the most important Elder
b) the person getting a child
10. How were people in Jonas's community assigned jobs?
a) Everyone registered for the jobs they wanted at the court house.
b) The elders assigned the jobs.
c) You took a test in school to determine which job best suited you.
11. At what age did everyone stop celebrating birthdays?
a) 50
b) 18
c) 12
d) 21


12. What were comfort objects?
a) "imaginary" animals such as bears and elephants
b) blankets
c) heating pads
d) pajamas
----------Key----------
1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (b) 11. (c) 12. (a)
Chapters 3 - 5

1. What physical feature did Jonas and Gabe have in common?
a) freckles
b) pale eyes
c) pug nose
d) black hair

2. How are babies born?
a) Through a test tube.
b) Each birthmother has three babies.
c) Parents have their own children.

3. What rule did Jonas break?
a) He didn't play games at the recreation center one day.
b) He did not eat all his supper.
c) He played catch with an apple.
d) He took an apple home.

4. What did the children do between the ages of 8 and 12?
a) volunteer work at a place of their choosing
b) school from 8:00 AM to 6:00 PM
c) exercise at least 2 hours a day
d) went to camp each summer

5. What volunteer work did Asher, Fiona, and Jonas do together?
a) worked at the manufacturing center
b) delivered packages
c) changed diapers at the Nurturing Center
d) bathed the elderly

6. _________ had an exciting life.
a) Roberto
b) Edna
c) Larissa

7. What did families do each morning?
a) read the newspaper
b) ate oranges
c) shared their dreams
d) took a bath

8. What was the treatment for Stirrings?
a) pills
b) therapy
c) shots

----------Key----------

1. (b) 2. (b)  3. (d) 4. (a)  5. (d) 6. (a)  7. (c) 8. (a)
Chapters 6 - 7

1. What special thing did sevens get?
a) 8:00 PM bedtime
b) coats that buttoned down the front
c) hair ribbons
d) allowance

2. What happened to Gabe the day of the Naming and Placement?
a) He was placed in a family unit.
b) He could stay at the Nurturing Center for another year.
c) He received the name Gabriel.

3. What happened to Caleb?
a) drowned
b) fell from a tree and broke his neck
c) became sick and was released

4. What happened regarding Caleb at the Ceremony?
a) Caleb was replaced with a new child named Caleb.
b) Caleb's parents were taken to the Nurturing Center to choose a new child.
c) Caleb's parents would only have one child instead of the normal two.

5. What happened at the Ceremony of Nine?
a) Girls no longer wore hairbows.
b) Children's clothes began to have pockets.
c) Children began volunteer work.
d) Children received bicycles.

6. When could a couple apply for children?
a) after 3 years of marriage
b) after 6 months of marriage
c) right after marriage
d) when a wedding date was set

7. What assignment did Asher receive?
a) Attendant at the fish hatchery
b) Instructor of the sixes
c) Director of Recreation
d) Engineer

8. What happened when it was Jonas's turn to receive his job assignment?
a) Jonas received the job of doctor.
b) Jonas fell as he was going to the stage.
c) Jonas was terrified.
d) The Chief Elder skipped over Jonas.

----------Key----------

1. (a) 2. (b)  3. (a)  4. (a)  5. (d)  6. (a)  7. (c)  8. (d)
Chapters 8 - 10

1. What placement did Jonas receive?
a) Doctor
b) Receiver of Memory
c) Attendant at the Rehabilitation Center
d) Law and Justice

2. What happened to the last person that was chosen as Receiver of Memory?
a) She died.
b) She failed.
c) She was released.

3. What did the job of Receiver of Memory involve?
a) physical pain, intelligence, integrity, bravery, and wisdom
b) physical strength, health, blue eyes, good vision

4. How did Jonas feel after the selection?
a) excited
b) honored
c) apartness
d) sadness

5. What was one shocking rule on Jonas's list?
a) You must not get married.
b) You may lie.
c) You are no longer allowed to attend school.
d) You must no longer speak to Ashner and Fiona.

6. What was the first unusual thing Jonas noticed when he went to his job the first time?
a) Others were there for training as well.
b) The doors were locked.
c) There was no furniture in the room.
d) There were no books.

7. How did the Giver look?
a) old and tired
b) young and full of energy
c) alert and nervous
d) jumpy and talkative

8. What was the job of the Receiver?
a) to receive trade goods from other communities
b) to plan jobs for everyone in the community
c) to hear about the Receiver's childhood
d) to learn the memories of the whole world

9. What was the first memory the Giver gave Jonas?
a) fire
b) snow
c) hills
d) the ocean

----------Key----------

1. (b)  2. (b)  3. (a)  4. (c) 5. (b)  6. (b) 7. (a)  8. (d)  9. (b)
Chapters 11 - 12
1. The first memory the Giver gave Jonas was ______ .
a) a sled ride
b) a horse ride
c) a boat ride
d) a carousel ride

2. What happened to the Giver after transmitting the memory?
a) He no longer wanted to give Jonas any memories.
b) He felt sad.
c) He no longer had the memory.
d) He was ready to give Jonas all his memories right away.

3. Why doesn't it snow in Jonas's community?
a) The community had climate control.
b) The Earth was getting warmer.
c) Jonas's community is near the equator.

4. During the first day of job training Jonas experienced __________ .
a) ice
b) lightning and thunder
c) sunburn
d) rain

5. Why did Jonas feel different at school the day after he began job training?
a) He was the only person training for his job.
b) He wasn't allowed to talk about his training.
c) He wished he had been given a different job.

6. Why was Jonas late for his second day of training?
a) He rode with Asher to the Department of Bicycle Repair.
b) He saw the change in Fiona's hair that he had experience earlier with the apple.
c) His teacher kept him after school to ask how his training went.
d) He helped Fiona in the House of the Old first.

7. What was Jonas experiencing for the first time?
a) color
b) light
c) music
d) laughter
8. What color did Jonas see first?
a) green
b) blue
c) yellow
d) red

9. What memory did the Giver give Jonas so he could see other colors?
a) a clown
b) flowers
c) a rainbow
d) fish

----------Key----------

1. (a) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (a)8. (d) 9. (c)
Chapters 13 - 14

1. Why did the Giver say the community went to sameness?
a) Sameness was pleasant.
b) People in the community were satisfied with the way things were and didn't want change.
c) Without sameness people might make the wrong choices.

2. What disturbing memory did the Giver give Jonas?
a) hurricane
b) elephant hunters
c) a flood
d) a fight

3. Could the Receiver apply for a spouse?
a) yes
b) no

4. What happened to the memories when the last Receiver failed 10 years ago?
a) They came back to the Receiver.
b) They just died away
c) They were released to the community.

5. Why did Jonas ask the Giver to give him painful memories?
a) Jonas wanted to take away some of the Giver's pain.
b) Jonas was curious.
c) Jonas had read about pain in one of the books.

6. What lingering pain did the Giver give Jonas?
a) skinned knee
b) a broken leg
c) a virus
d) mashed finger

7. What problem did Gabriel have?
a) He cried all day long.
b) He wouldn't eat
c) He didn't sleep well at night.
d) He could sit up alone.

8. What happened if twins were born in the community?
a) They went to live with the same family.
b) The smallest one would be released.
c) They grew up in separate homes.

9. When Gabriel woke up during the night Jonas _____ .
a) put him in bed with Jonas.
b) put him in a warm bath.
c) rocked him back to sleep.
d) gave him a memory of a boat sailing.

----------Key----------

1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (c)8. (b) 9. (d)
Chapters 15 - 17

1. What clues told us the battle was part of the American Civil War?
a) red, white and blue stars and striped flag
b) gray uniform, cannons, horses
c) drummer boy, blue and gray hats
d) Abe Lincoln

2. What kind of memories did the Giver give Jonas after the memory of war?
a) pain
b) happiness
c) sadness
d) fright

3. Jonas learned about _________ when the Giver gave him the memory about the family.
a) love
b) crime
c) sickness
d) hate

4. What lie did Jonas tell his parents?
a) He liked being a Receiver.
b) He could not go to the Giver's annex room on Thursdays.
c) He did not take the apple from the recreation area.
d) He understood that love was not a precise word to describe his feelings.

5. What happened when Gabriel slept in a room without Jonas?
a) He slept the whole night through.
b) He cried.

6. Jonas decided to throw away his _________ .
a) bicycle
b) pills
c) comfort object
d) tunic

7. The speaker announced ___________ .
a) a movie day
b) bicycle race
c) low flying plane
d) a holiday

8. Jonas became upset when he saw the children playing ________ .
a) war
b) jump rope
c) checkers
d) arm wrestling

9. Lily was good at ___________ .
a) drawing
b) painting
c) writing
d) storytelling

----------Key----------

1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (b) 7. (d) 8. (a) 9. (d)
Chapters 18 - 19

1. _________ was the Receiver that failed.
a) Rosemary
b) Fiona
c) Asher
d) Lily

2. What sad memory did the Giver give to Rosemary?
a) war - a battlefield
b) loneliness - a child taken from its parents
c) death - a ship sinking at sea
d) hurt - a car accident

3. What happened after Rosemary's release?
a) The memories went to the Chief Elder.
b) The Giver took back those memories.
c) The memories were lost forever.
d) Everyone in the community had her memories.

4. What event did Jonas watch on the video screen?
a) the Release of the Twin
b) the Ceremony of 12
c) the last holiday
d) his birth

5. Where did the newborn receive his shot?
a) arm
b) forehead
c) leg
d) stomach

6. What happened to the newchild after the shot?
a) He became sick.
b) He died.
c) He was happy.

7. What was release?
a) death
b) going to another community

8. How did Father act as he was performing the ceremony of release?
a) extremely sad
b) like it was just part of his normal routine
c) upset and nervous

----------Key----------

1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (b)7. (a) 8. (b)
Chapters 20 - 21

1. What was Jonas's reaction to watching the release ceremony?
a) He wanted to confront his father.
b) He didn't want to go home.
c) He wanted to be released.

2. Why did release not upset Fiona?
a) She didn't understand love and emotions.
b) She did not know what release was.
c) She was told the older people just moved to another community.

3. What plan did Jonas and the Giver work out?
a) for the Giver to try to change the rules
b) for the Giver and Jonas to start telling their memories to the people of the community
c) for Jonas to talk to the Elders about release
d) for Jonas to escape

4. What was one physical feature of a Receiver?
a) tall
b) dark skin
c) pale eyes
d) red hair

5. Jonas's first insight was color. The Giver's first insight was ________ .
a) taste
b) music
c) smell

6. What was the first step in the plan?
a) The Giver would collect clothes.
b) Jonas would start taking food.
c) The Giver would give Jonas memories of strength and courage.
7. What day was the escape to take place?
a) the day after Jonas turned 15
b) Sunday
c) the day of the Ceremony

8. Rosemary was ___________ .
a) the first child of Jonas's parents
b) the Giver's daughter
c) the daughter of the Chief Elder

9. What happened the night Jonas stayed with the Giver?
a) The elders came looking for Jonas.
b) Lily was scared and slept with her parents.
c) Gabriel cried all night long.

10. After leaving the community when did Jonas sleep?
a) day
b) night

11. How did the people from the community search for Jonas?
a) car
b) helicopter
c) plane
d) bicycle

----------Key----------

1. (b) 2. (a) 3. (d)4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (c)8. (b)9. (c) 10. (a) 11. (c)
Chapters 22 - 23

1. What happened to Jonas during his fall?
a) twisted ankle
b) broken arm
c) bump on his head
d) scraped elbow

2. When Gabe saw a ________ he thought it was a plane.
a) butterfly
b) insect
c) bird

3. What was Jonas's biggest fear?
a) He was lost.
b) He had no food.
c) He could not go back.

4. Jonas had never seen _______ before.
a) rain
b) corn
c) fish
d) streams
5. Soon the weather turned ________ .
a) very hot
b) warm and sunny
c) to snow

6. Jonas had to begin walking because __________ .
a) Jonas's ankle was too sore to pedal the bicycle.
b) the tire went flat on the bicycle.
c) the snow was too deep to ride the bike through.

7. When Jonas reached the top of the hill he _______ .
a) fell to the ground too tired to go any further
b) remembered being there before
c) saw nothing but more hills and valleys

8. Jonas found a ________ .
a) bike
b) blanket
c) coat
d) sled

9. What did Jonas see ahead of him?
a) a village
b) a house with a Christmas tree
c) a family having a birthday party
d) a snowman

10. How did the book end?
a) Jonas felt wanted and loved.
b) Jonas felt lost and afraid.
c) Jonas felt cold and near death.

----------Key----------

1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (d)9. (b) 10. (a)

More Quiz
 Scroll through the page to review your answers. The correct answer is highlighted in  green.  Your incorrect answers (if any) are highlighted in  red.  If you'd like to take the test over again, click the reset button at the end of the test.
1 . In the first chapter, why is the Pilot released from the community?
(A) He was a spy from an enemy community
(B) He failed to deliver his cargo of food on time
(C) He misread his navigational instructions and frightened the community
(D) He crashed his aircraft
2 . Why does Jonas decide that “apprehensive” is a better word for his feeling than “frightened”?
(A) He wants to use more sophisticated vocabulary, since he is turning twelve soon
(B) He thinks it expresses more precisely how he feels
(C) He likes words that begin with vowels
(D) His mother once used the word “apprehensive” and he admires her
3. What does Jonas’s mother do for a living?
(A) She is a Nurturer
(B) She is a Storyteller
(C) She is a Birthmother
(D) She works for the department of justice
4. Which rule is most frequently broken in Jonas’s community?
(A) Children must not ride bicycles until they are nine
(B) Adults and children are not allowed to look at each other naked
(C) Aircrafts are not to be flown over the community
(D) The names of newchildren are secret until the Naming Ceremony
5 . Why does Jonas’s mother discourage Lily from becoming a Birthmother?
(A) Giving birth is dangerous, and Lily might die from the complications
(B) Birthmothers are very lazy and never get anything done
(C) The position holds very little honor in the society
(D) The society is overpopulated
6. Why does Jonas worry about Asher’s Assignment?
(A) Asher is easily disappointed and will probably find fault with his assignment
(B) Asher does not seem to have any serious interests
(C) Asher will fail at any Assignment he is given
(D) Asher has not completed enough volunteer hours to qualify for an Assignment
7 . Why is Gabriel in danger of being released?
(A) He bites the staff at the Nurturing Center
(B) He is deformed
(C) He is not growing fast enough and cannot sleep through the night
(D) He smiles too much, and the staff suspects he will be abnormally gassy when he grows up
8 . What do the numbers assigned to each child signify?
(A) The order of their birth
(B) Their rank in school
(C) The department to which they belong
(D) Their height in inches
9 . Why does the Chief Elder apologize to the audience at the Ceremony of Twelve?
(A) She is about to tell them that Jonas will be released
(B) She has caused them anxiety about Jonas’s Assignment
(C) Her shoes do not match her handbag
(D) She knows they are disappointed with their children’s Assignments
10. How does the community react to the death of a child in the river?
(A) They hold a candlelight vigil
(B) They send casseroles to the child’s parents
(C) They hold seminars to warn children to stay away from the river
(D) They chant the child’s name over and over, each time more and more softly
11 . Where did the Giver get his wisdom?
(A) From his own experience
(B) From reading books
(C) From memories transmitted by the previous Receiver
(D) From a surgical operation
12 . Which of the following was not written on Jonas’s Assignment sheet?
(A) You are permitted to lie
(B) You are not permitted to apply for release
(C) You are not permitted to apply for a spouse
(D) You are exempted from rules governing rudeness
13 . What method does the Giver use to train Jonas?
(A) He places his hands on Jonas’s bare back and gives him memories
(B) He burns Jonas with a hot iron repeatedly until Jonas can endure pain
(C) He teaches Jonas to read novels with a critical eye
(D) He shows Jonas videos of events that happened in the distant past
14 . What are Stirrings?
(A) Leftover pancake batter
(B) Intense religious gatherings at which members of the community vent their suppressed emotions
(C) The feelings that usher in the first time someone can see color
(D) The beginnings of sexual desire
15 . What is the first memory Jonas receives?
(A) A ride on a sled through falling snow
(B) A sunburn
(C) A family at Christmas
(D) A ride on a sled resulting in a broken leg
16 . Why is Lily skeptical of Jonas’s story about the elephants?
(A) She is afraid of elephants, so she thinks Jonas is just trying to scare her
(B) Jonas is a pathological liar
(C) Lily has been raised to think that elephants are imaginary creatures
(D) Lily is an expert on elephants and knows they would never behave in the way Jonas describes them
17 . What was the name of the failed Receiver who was chosen ten years ago?
(A) Poppy
(B) Melanie
(C) Fiona
(D) Rosemary
18 . Why is Jonas not permitted to apply for release?
(A) If Jonas left the community, all the valuable time and money spent on his training would be wasted
(B) If Jonas left the community, all of the Committee of Elders would die of broken hearts because they love him so much
(C) If Jonas left the community, all the memories he had accumulated would enter the minds of the citizens and create chaos
(D) If Jonas left, the Giver would be lonely
19 . How does Jonas help the newchild Gabriel go to sleep?
(A) He transmits memories of lullabies and soft beds
(B) He tells him bedtime stories
(C) He transmits memories of peaceful sails on a lake
(D) He injects him with a mild sleeping drug
20 . Why do Jonas’s parents refuse to tell him that they love him?
(A) They think that Jonas will feel smothered by their love
(B) They secretly hate him
(C) They think love is an obsolete word with no meaning
(D) They were not paying attention when he asked if they loved him
21 . Why does Jonas interrupt his friends’ game of good guys and bad guys?
(A) They did not let him play
(B) They are not following the rules governing gameplay
(C) He has a better idea for a game and thinks his rank as Receiver should count for something
(D) He recognizes that their game takes a casual attitude toward tragedy
22 . Why does the Nurturing Center release one of every set of identical twins?
(A) The staff is sadistic
(B) It is inconvenient to have identical people walking around
(C) They need to practice their releasing techniques
(D) One twin is always seriously ill at birth
23 . Why does Jonas leave the community before the time he and the Giver had planned?
(A) He realizes that the Giver is conspiring with the Committee of Elders to trap him
(B) He finds out that Gabriel will be released the next morning and wants to save his life
(C) The wind is good, and he needs to take a boat
(D) He wants to bring Fiona, and he knows the Giver would not approve
24 . How does Jonas keep the search planes from finding him and Gabriel?
(A) He covers their bodies with thick, dirty leaves
(B) He bribes one of the Pilots to ignore them
(C) He transmits memories of cold so that the heat- seeking planes cannot locate them
(D) He stays very still because they are motion-sensitive
25 . What does Jonas see (or think he sees) as he nears the bottom of the hill on the sled?
(A) Colored lights in the windows of houses
(B) His parents waiting for him
(C) A search party from the community
(D) A child with a broken leg who has fallen from his sled

REFERENCE

Parts of information were retrieved from…
3.       www.shmoop.com/thegiver/

Sonam Norbu

0 comments:

Post a Comment

Share

Widgets